Der skrives ikke meget original børnelitteratur i Danmark i perioden 1558-1780 ud over skolebøger. Og der udkommer næppe mere end i alt et par hundrede titler, altså i gennemsnit mindre end én ny titel pr. år. De bøger, der udkommer, er ofte oversættelser af udenlandske forlæg eller i det mindste stærkt inspirerede heraf. Da vi befinder os i en tidsalder, hvor begrebet ophavsret ikke eksisterer, fremgår det ikke altid, hvorfra den danske forfatter har sin tekst eller inspiration.

Det er på dette tidspunkt muligt at tale om en europæisk mønsterlitteratur, som breder sig til de fleste lande. Af sådanne mønsterværker er allerede omtalt Erasmus af Rotterdams De civilitate morum puerilium fra 1526. Også rævebøgerne og Æsops fabler var sådanne mønsterværker. Og der var andre, hvoraf fire, som alle udgives på dansk, skal omtales nærmere, nemlig Orbis Pictus, Aandelig Exempel-Bog, Magazin for Børn og Robinson Kruso.

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Mønsterlitteraturen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig