Der er en tæt forbindelse mellem de første tegneserier og de første tegnefilm i den forstand, at det er de samme tegnere og de samme figurer, som går igen. Typisk starter en figur i tegneseriemediet for derefter at blive overført også til tegnefilm. I øvrigt har de to medier ikke meget med hinanden at gøre; tegnefilmen er tættere knyttet til filmmediet alene derved, at der vises „levende billeder” på et lærred.

Nogle af de første amerikanske tegnefilm bygger på Winsor McCays (1869-1934) Little Nemo in Slumberland (tegneserie fra 1905, tegnefilm fra 1911) og de tidligere nævnte Knold & Tot og Gyldenspjæt. Walt Disneys omfattende tegnefilmsproduktion starter i 1922; den første kendte figur bliver Mickey Mouse fra slutningen af 1920'erne, hvor gennembruddet kom med Steamboat Willie (1928). Figuren Anders And dukkede første gang op i en Mickey Mouse-episode, Silly Symphoni, i 1934. Det var også Disney, som producerede den første tegnefilm i normal spillefilmslængde, nemlig Snow White and the Seven Dwarfs (1937).

Også de danske tegneserier blev i nogen grad omsat til tegnefilm; den første fra 1920 var Storm P.s De tre smaa Mænd. Den første lange danske tegnefilm er Fyrtøjet (1946).

Noter

Om tegnefilmens historie, se Jakob Stegelmanns Tegnefilmens historie (1984).

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Tegnefilm.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig