De første danske ABC'er rettede sig mod læseundervisningen i skolen. Således også den allerførste fra 1591. Først senere udkom ABC'er, som rettede sig mod førskolebørn til brug i hjemmet. Og rigtig succes fik disse særlige ABC'er, frigjort fra skoletilknytningen, først i sidste halvdel af 1900-tallet med Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens Halfdans ABC fra 1967 som den mest udbredte. Senere, ikke mindst efter 1990, er der udkommet flere af disse ABC'er.

Som ABC betragtet er Halfdans ABC den enklest tænkelige. Både de store og små bogstaver præsenteres i alfabetisk rækkefølge. Til hvert bogstav er knyttet et kort digt, sådan som det også kendes fra de tidlige ABC-rim, og endelig er der en stor, farverig tegning, som med mange enkeltepisoder og enkeltdele dækker et helt opslag. På opslaget om bogstavet G møder vi både gris og gås, og teksten lyder:

"Gåsen gav et gæstebudfor grisene til jul.Grisene fik gåsehud,da gåsen gav dem sul."

Digtene, som er på 4-8 linjer, er „tosserier”, en særlig nonsensgenre, som Halfdan Rasmussen selv udviklede, og som han brugte i bøger for både børn og voksne. De første „tosserier” for voksne kom i 1951; i alt blev det til syv samlinger.

Nogle gange formes digtene som bogstavhistorier med gentagne alliterationer, fx F-historien:

"Freddy Fræk fra Faksefangede i fælderfemten flotte friskefiskefrikadeller."

Andre gange arbejdes der med lydene, fx i Y-digtet, hvor det bl.a. hedder: „Ylle, Dylle, Dolle, / tre små lodne trolde […].” Først af alt er digtene dog præget af den nonsenspoetiske tilgang til verden, som er en væsentlig del af engelsk børnelitterær tradition, men som ikke har haft den store gennemslagskraft i dansk børnelitteratur. Om C og O hedder det:

"Citroner er sure og gule.Cigarer er fulde af røg.Charlotte er cyklet til ThuleMed to kasser øl og et løg,så hun har nok tabt sig en smule."

"Osteskipper Ostenfeldt,der bor i Sundbynørre,fandt en mus i Storebæltog hængte den til tørre,gav den kunstigt åndedrætog ostemad at spise,lagde den i sin kasketog sang en vuggevise."

Netop på grund af nonsensformen byder bogstaver som X ikke på problemer, hvad det oftest gør i almindelige ABC'er, hvor perserkongen Xerxes må hentes frem fra glemslens mørke. I Halfdans ABC hæfter digteren sig ved bogstavets form og skriver bl.a.: „X er et vejkryds hvor biler kan vende. / X er en savbuk hvor far saver brænde.”

Om bogstavet Q hedder det humoristisk opgivende:

"Q er et bogstav i alfabetet.Man bruger det sjældent,men her kan du se det!"

Endelig er der ved bogstavet ø en lille, ironisk kommentar til skolernes ABC'er, som her næsten altid vælger at fortælle, at der lå „en ø i en sø”, altså dejligt gangbare og korte ord. Halfdan Rasmussens digt indledes med: „Øen i søen har kun én barber.”

Halfdans ABC er kommet i adskillige oplag. I den særlige 2001-udgave er vedlagt en cd med musik af Renée Adrian, indsunget af Elisabeth og Otto Brandenburg. I 2001 udkom Halfdans ABC-melodibog.

Halfdan Rasmussen samarbejdede som tidligere omtalt med Ib Spang Olsen helt tilbage fra 1948, og det blev til adskillige bøger. Et tæt samarbejde havde han også med tegneren Ernst Clausen (se afsnittet Efter 1932). Kendt er her Lange Peter Madsen fra 1950 og Den lille frække Frederik fra 1951.

Men Halfdan Rasmussen skrev ikke kun nonsens for børn og voksne. Den anden del af forfatterskabet omfatter flere digtsamlinger, som er båret af en pacifistisk humanisme, ofte med en protest mod den militære oprustning under „den kolde krig”, sådan som det ses i det i skolen meget brugte digt „Bikini” fra Paa Knæ for Livet (1948). I forfatterens tidligste digtning møder man også en social indignation og et forsvar for det forarmede proletariat, bl.a. i debutsamlingen Soldat eller Menneske fra 1941.

Set i børnelitterært perspektiv er Halfdans Rasmussens indsats først og fremmest den, at han tilføjer en ofte bleg og lidenskabsløs litteratur en sproglig frodighed, en glæde ved legen med sproglige virkemidler, som børn selv bruger i deres dagligdag.

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Halfdans ABC.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig