Vi ved ikke i dag nøjagtigt, hvor mange børn som kunne læse omkring 1800, men det har formentlig været langt over halvdelen, især i byerne, og sådan havde det i virkeligheden været længe. Op gennem 1600-tallet var der sket en form for „demokratisering” af læsningen, dvs. at flere og flere børn lærte at læse, også på landet, også pigerne og også de fattige. Det kunne foregå i skoler, men også ved at uautoriserede lærere vandrede fra gård til gård med tilbud om at „holde skole”. Denne udvikling tog yderligere fart i 1700-tallet, først med pietisternes og senere filantropernes skoler. Gik barnet ikke i skole, så var det ofte familien, typisk moren, som tog opgaven på sig, især i borgerhjemmene – for lære at læse, det skulle børnene.

Det fik en lille dreng ved navn Nikolai Frederik Severin fra Udby på Sydsjælland at føle. Efternavnet var Grundtvig (1783-1872), og hans mor havde tidligt meddelt biskop Balle, som var på visitatsbesøg på præstegården, at „Skal min sidste Trøie springe / Bliver han dog til Bogen holdt!” Det fortæller Grundtvig i sit hyldestdigt „Til Cathrine Marie Bang, min elskede Moder” fra 1815. Den smertelige proces beskriver han på denne måde:

"Moder! Som en ærlig Kvinde,Ord du holdt, der høit det gjaldt,Ei, skjøndt Taarer maatte rinde,Troen vakled, Modet faldt,Aldrig Du fortryde vilde,At du mig til Bogen holdt,Skjøndt Du sagde: det var ilde,At mit Løfte lød saa Stolt.Stavene du lærde PogenUnder Graad og Hjertevee,At han dued ei til Bogen,Tykdes Dig var grandt at see;Men Du bad og sagde: Amen!Herren bød, og flux din PogStaved ei, men lagde sammen,Lærde som en Leeg sin Bog.O! det var et Aftensæde,Som vi glemme ei paa Jord,Der din Pusling sad med GlædeVed det vakkre, lille Bord,Læsde om de gamle Dage,Reent og klart med høien Røst,Fulgde gjennem Kirkens SageFrelseren med Liv og Lyst!"

Noter

Grundtvigs digt til moren findes i Kvædlinger eller Smaakvad fra 1815 (gengivet i Udvalgte Skrifter, tredje bind, 1905).

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Børn læser bøger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig