Straks efter besættelsens afslutning i 1945 nedsattes Ungdomskommission med teologen og samfundsdebattøren Hal Koch som formand. Kommissionens opgave var at lave en undersøgelses af de unges, dvs. de 15-25-åriges, fritidsvaner, herunder læsevaner. Kommissionens samlede betænkning udsendtes året efter med titlen Ungdommen og Fritiden.

Man konstaterede heri, at de unge i provinsbyerne, som lå tættest på landsgennemsnittet, læste både børnebøger (15,0% af det samlede læsestof), ældre skønlitteratur (8,3%), moderne skønlitteratur efter 1920 (61,9%) og faglitteratur (14,8%). To tredjedele betragtede man som egentlige „boglæsere”: de læste 2-3 bøger om måneden.

Kommissionens medlemmer betragtede dette som et tilfredsstillende resultat, men var ikke udelt tilfreds med de bøger, som de unge læste. Blandt de mest læste forfattere var nemlig Morten Korch og Jakob Bech Nygaard, som ikke rangerede højt blandt litterater. I det hele taget dominerede „Underholdningsforfattere”, mens „de egentlige Klassikere fra 1800-tallet så at sige savnes”. Interessant er det, at man på listen over de mindre lødige „Underholdningsforfattere”, om end „paa et noget højere Plan”, finder bl.a. John Steinbeck og Ernest Hermingway; begge modtog senere nobelprisen i litteratur.

Kriteriet for, hvornår litteratur var god og lødig litteratur, var endog meget snævert, og det omfattede på ingen måde børns foretrukne læsestof i de første årtier efter krigen: seriebøger og tegneserier.

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet "Den kulørte litteratur".

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig