Historien om børnelitteratur – dansk børnelitteratur gennem 400 år 1568-1967 bygger på mere end 30 års forskning i og formidling af børnelitteratur, senest i min rolle som professor ved Center for Børnelitteratur på Danmarks Pædagogiske Universitet. På trods af denne forankring i forskningen har jeg valgt ikke at give denne bog afhandlingens, men fortællingens form sigtende mod den efterhånden brede skare af læsere, som interesserer sig for børnelitteratur.

Historien om børnelitteratur – dansk børnelitteratur gennem 400 år 1568-1967 er en i helt overvejende grad kronologisk skildring af udviklingen inden for dansk børnelitteratur, tæt knyttet som denne er til forskellige tiders syn på børn og litteratur og til fx bogmediets, bogmarkedets, skolens og bibliotekernes udvikling og ligeledes tæt knyttet til strømninger i udenlandsk børnelitteratur. Dermed er denne bog også en børnelitteraturens kulturhistorie.

For at understrege fortællingens form har jeg valgt ikke at bruge fodnoter, men at integrere det, jeg har behov for at fortælle, i selve teksten, noget jeg selv sætter pris på som læser. I fodnoterne til de enkelte afsnit vil man kunne finde oplysninger, som kan inspirere til uddybende læsning. I et efterskrift redegør jeg for de overvejelser vedr. børnelitteratur og litteraturhistorie, som ligger til grund for dette værks tilblivelse.

Ved børnelitteratur forstår jeg i denne bog skønlitteratur, som er skrevet og udgivet for børn og unge. Faglitteratur for børn, herunder skolebøger, er derfor kun i begrænset omfang inddraget. Det samme gælder trykte medier som tegneserier og børneblade, som dog omtales, hvor de spiller en mere fremtrædende rolle i samspil med tidens børnelitteratur. Hvor der undervejs henvises til børnelitterære værker, har jeg bestræbt mig for at bruge eksempler, som er umiddelbart tilgængelige, for den ældre litteraturs vedkommende især i antologier som Vibeke Stybes Børnespejl (1969), Mette Winges Pigespejlet – Læsning for piger i gamle dage (1982) og „Følgerne af ulydighed” og andre noveller (1979), min egen Kun en tiøre! (1987) og Center for Børnelitteraturs Digt og Klogskab (2003). Da en del af de omtalte værker næppe kendes af mange, har jeg valgt kort at referere disse. I citaterne er normalt anvendt den oprindelige retskrivning; for nogle af de ældste teksters vedkommende er der dog sket en tilpasning for at lette tilegnelsen.

Tak til alle, som gennem mange års arbejde med børnelitteratur har givet mig med- og modspil. Især gælder det kollegerne på Center for Børnelitteratur. Bibliotekar Marie Frederiksen har som sædvanlig været en stor hjælp. Katrine Lundtoft Nielsen skal have tak for en omhyggelig gennemgang af manuskriptet og mange gode forslag til forbedringer.

Og så – efter disse indledende betragtninger – til fortællingen om dansk børnelitteraturs historie: „Vi skriver det Herrens Aar 1568…”

Torben Weinreich foråret 2006

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Forord.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig