Den på alle måder initiativrige forlægger Christian Erichsen opfordrede i 1920'erne en række voksenforfattere til at skrive for børn. Fire sagde ja til at løse opgaven, bl.a. den i dag lidet kendte Frederik Nygaard (1897-1958), som var mest kendt for sine ekspressionistiske digte, men som også skrev romaner for voksne. For ham blev Chr. Erichsens henvendelse indledning til et egentligt børnelitterært forfatterskab med titler som Knægten skal paa Kostskole (1925), Ilja paa Barrikaderne (1932) og Ammons Oase (1938).

De tre andre, som sagde ja, var Hans Kirk (1898-1962) med I Dyst for Livet (1930), Otto Gelsted (1888-1968), som bidrog med to titler, nemlig Eventyrlige Dage (1924) og Paa Flugt (1925), og Tom Kristensen (1893-1974) med Bokserdrengen (1925), kendte forfattere, hvis værker for voksne har opnået klassikerstatus. For disse fire bøger gælder, at de muligvis ikke er skrevet med samme kunstneriske intention, som forfatterne skrev for voksne, men de bærer tydeligt præg af at være skrevet af forfattere, der kan deres håndværk. Fælles for dem er, at de er historiske romaner, og for Kirks og Gelsteds bøgers vedkommende, at sympatien tydeligt er placeret hos de undertrykte. Siden Gelsted-romanernes udgivelse har det rygte i øvrigt svirret, at også de var skrevet af Hans Kirk, men det har ikke kunnet fastslås med sikkerhed, selvom en række fælles træk i tematik og sprogbrug kunne tyde på det.

Kun Bokserdrengen har overlevet til i dag som læsestof for børn, siden 1938 også med titlen Kina i Oprør. Handlingen udspilles i det nordlige Kina under bokseropstanden omkring 1900. Det var et folkeligt oprør vendt mod udenlandsk indflydelse, ikke mindst de kristne missionærer. Oprørerne blev kaldt bokserne på grund af deres kampteknik. Det hele endte med, at en international styrke slog oprøret ned, og det er den historie, Tom Kristensen fortæller med en dansk dreng, Rolf, i centrum. Hans missionærfar er blevet taget til fange af bokserne, og nu følger han efter dem sammen med sin kineserven, tiggeren Hung. Efter en lang række dramatiske episoder, der afslører bokserne som rå og hensynsløse, forenes far og søn. Bogen er elementært spændende, skrevet i et lettilgængeligt og replikrigt sprog, hvilket har været med til at sikre dens overlevelse.

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Kirk, Gelsted og Kristensen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig