Disse mange børnebøger udkom på et stærkt organiseret bogmarked med en klar rollefordeling, som blev understreget af, at den nuværende danske forlæggerforening blev stiftet i 1944, mens den nuværende boghandlerforening er fra 1963. Men selvom opsplitningen i to foreninger var en realitet og i nogen grad understregede, at der også var interessemodsætninger mellem forlæggere og boghandlere, så var der dog også et tæt samarbejde, ikke mindst om fastholdelsen af den gamle samhandelsaftale fra 1837. Det var den aftale, som bl.a. slog fast, at det var forlaget, der fastsatte bogens pris i boghandelen (den faste bogladepris), at bøger over en vis pris (frisalgsgrænsen) kun måtte forhandles af boghandlere, og at en boglade skulle være ledet af en person med en boghandleruddannelse.

Da vi fik en monopollovgivning i Danmark i 1956, blev bogbranchen undtaget fra reglen om fri prisdannelse i detailleddet. Man frygtede, at frie priser med deraf følgende konkurrence ville betyde nedlæggelse af mange boglader til skade for bogkulturen. Som Monopoltilsynet formulerede det i 1956:

"Det har erfaringsmæssigt vist sig i en række lande, at hvis der tillades boghandlerne at yde rabat på katalogprisen, fører det til, at boghandelen undergraves til skade for både bogprisen, forfatterne og den kultur, der bæres af bøgerne."

Efter at særaftalen med bogbranchen om faste priser var blevet forlænget i 1985, slog den nye kontrolmyndighed, Konkurrencerådet, i 2000 fast, at der fra 1. januar 2001 skulle gælde, at forlagene godt kunne, men ikke behøvede at fastsætte en fast bogladepris, og at alle skulle kunne forhandle bøger, uanset bøgernes pris. Kun få forlag valgte at give priserne fri, men dog flere og flere, også på børnebogsmarkedet, og adskillige børnebøger fandt vej til de store varehuses hylder – til en lav pris. Udviklingen peger i skrivende stund mod et helt frit bogmarked inden for en overskuelig fremtid.

Vejviser

Værket Historien om børnelitteratur udkom i 2006. Teksten ovenfor er kapitlet Den faste bogladepris.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig